maanantai 7. maaliskuuta 2022

Kuusi voittajaa

 


Olihan melkoinen yllätys, että Ihan vege ja parrakas Sulo, jonka kirjoitin yhdessä lapsenlapseni Sara Kronholmin kanssa, pääsi Lasten LukuVarkaus-palkinnon finaaliin kuuden kirjan joukossa. Tämä Varkauden kaupungin ja Stora Enso Oyj:n palkinto on perustettu vuonna 2001, ja finaaliin valitaan 3-6 -luokkalaisille lapsille suunnattuja kirjoja. Palkinnon suuruus on 3500 euroa.

Toinen yllätys seurasi, kun näin näiden kuuden kirjan kustantajat: Kumma, Apis, RanRan, Tammi, Sopuli, Kvaliti. Kuinka monesta et ole aikaisemmin kuullut hiiskaustakaan? Sattumoisin olin itse juuri tutustunut RanRaniin ja Sopuliin, koska ne kuuluvat Apiksen ohella VaLas-kollektiiviin. Ja toki ainakin RanRan on ennenkin ollut palkinnoilla.

Moni varmasti miettii, että valintaraati on käyttänyt työssään järeitä lapioita kaivaessaan esille tuntemattomien pienkustantajien tuotteita. Eihän niistä ole syksyn kirjakilpailuissakaan kuultu mitään. Kuinka ne voisivat nyt sitten nousta 50 kirjan joukosta vuoden 2021 parhaiksi kotimaisiksi lastenromaaneiksi?

No, Finlandia Junior -kisaan eivät pienet kustantajat rohkene tuotteitaan kaiketi lähettääkään, kun sekä painokset että budjetit ovat pieniä. Ei olisi mitä myydä, jos kysyntä äkkiä hetkeksi räjähtäisi, eikä budjetissa ole varoja isoihin ja kalliisiin lehtimainoksiin, jotka ehdokkuudesta seuraisivat. Tästä johtuen Finlandiasta on tullut suurten tai korkeintaan keskisuurten kustantajien kilpailu.

LukuVarkaus on kaikkien kisa. Varkauteen ei tarvitse lähettää muuta kuin kymmenen kirjaa, ja nekin vasta sitten, jos saa ehdokkuuden. En tiedä, tutkiiko aikuisten ammattilaisten muodostama esiraati ensin kustantajien nimiä ennen kuin lukee kirjat. Toivottavasti ei.

Kaikki ehdokkaat ovat kyllä julkaisseet isoillakin kustantajilla ja useimmat olleet ehdolla muillekin palkinnoille (meidän lisäksemme Helena Immonen, Sari Peltoniemi, Mike Pohjola, Katariina Romppainen ja Maami Snellman). Eri syistä viime vuoden kirjat ovat päätyneet pienille kustantajille. Tämä on signaali kustannusmaailman muutoksesta.

Hatunnosto joka tapauksessa esiraadille ja tsemppiä luku-urakkaan koululaisille, jotka valitsevat kesäkuussa julkistettavan voittajan. Itse koen, että nämä kaikki kuusi kirjaa ovat jo nyt voittaneet. Kirjalle on tärkeintä tulla nähdyksi ja luetuksi. Meidät on nähty!

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti