Sivut

perjantai 23. joulukuuta 2011

Mitä Suomi lukee... vähän myöhemmin

Tämän vuoden kirjat on julkaistu, mainostettu ja kohuttu, pian kaikki palkittavat palkittu ja luettavat luettukin. Ensi vuonna ovat pinnalla taas uudet tuotteet, jotka vielä uinuvat kustantajien pöydillä tai (nimekkäimpien osalta) peräti kirjailijoiden päässä.

Kirjojen myynti riippuu monen monista asioista. Kukaan ei takaa, että listojen kärjessä ovat vuoden parhaat kirjat. Arvostelijatkin ovat niistä erimielisiä. Mutta erilaisten sattumien ja onnenkantamoisten ja markkinoinnin lakien tuloksena muotoutuvat kymmenen kärjessä -listat, jotka puolestaan ruokkivat itse itseään. Sitä ostetaan, mikä tuntuu olevan suosiossa.

Nettiantikvariaattini Apis Antikva on toiminut kahdeksan vuotta. Koska kaikki tuotteet on listattu tietokoneella Antikvaarin muistiin, pystyn helposti tarkistamaan, mitkä ovat olleet aikaa kestäviä suosikkeja.

Hankin kirjoja lähinnä yksin kappalein kirppiksiltä, mutta joskus suurempiakin eriä, kun joku tyhjentelee omia tai perikunnan hyllyjä. Perusperiaatteeni on, että ostan vain sellaista, minkä pitäminen ei harmita, vaikkei se menisi kaupaksikaan. Dekkareita hankin vain vähän, koska itse en lue niitä paljonkaan. Ylipäänsä ajattelen, että kirjojen on kestettävä aikaa. Hankinnat eivät ole järjestelmällisiä ja paljon riippuu siitä, mitä on saatavilla. Joistakin kirjoista eivät perikunnatkaan luovu.

Tein Top Ten -listat myymästäni kaunokirjallisuudesta kahdeksan vuoden ajalta (samassa listassa sekä kotimainen että käännetty) ja lasten- ja nuortenkirjoista. Nämä kirjat siis liikkuvat ja käyvät kaupaksi vielä sitten, kun niitä ei mainosteta eikä nostella näyteikkunoihin. Voisipa siis hyvinkin sanoa, että ne ovat kaikki jo klassikkoja. Joiltakin osin yllättävä lista!


Kotimainen ja käännetty kaunokirjallisuus:

1. Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
2. William Golding: Kärpästen herra
3.-4. 
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen

 5.-7.
Jane Austen: Järki ja tunteet
Laila Hietamies: Lehmusten kaupunki
Antti Hyry: Kertomus

8.-12.
Laila Hietamies: Mäeltä näkyy toinen mäki
Yrjö Jylhä: Kiirastuli
Anja Kauranen: Ihon aika
John Steinbeck: Matka Charleyn kanssa
Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata

Suomalaisista olisi seuraavana Kaarlo Sarkian Runot, mutta samalla lukemalla on kymmenen käännöskirjaa Camusin Sivullisesta Tolstoin Anna Kareninaan.


Lasten- ja nuortenkirjat

1. L. M. Montgomery: Anna ystävämme

2.-7.
Richard Adams: Ruohometsän kansa
Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Laura Ingalls Wilder: Pieni talo suuressa metsässä
L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
L. M. Montgomery: Annan unelmavuodet
Anni Swan: Iris rukka

8.-13.
Lewis Carroll: Liisa ihmemaassa
Louisa M. Alcott: Blumfieldin pojat
F. H. Burnett: Pikku prinsessa
Walter Farley: Mustan oriin poika
Rauha Virtanen: Seljan tytöt
Rauha Virtanen: Virva Seljan yksityisasia

Ihan tuntumassa on suomalaisista Aale Tynnin Satuaapinen. Monet sarjakirjat ja muut suosikit pääsisivät yhteismyynnillä listalle, vaikka eivät erillisillä nimikkeillä siihen yllä: suomalaisista mm. Merja Jalo, Tuija Lehtinen (suosituimpana omassa kaupassani Poika nimeltä Iines), Mary Marck, Rebekka Räsänen, Anni Polva, Kirsi Kunnas, Marjatta Kurenniemi, Laura Soinne ja Aili Somersalo pitävät hyvin pintansa näilläkin markkinoilla.

Onko ikivihreillä kirjoilla jokin yhteinen nimittäjä? Itsekin luin Iris rukkaa ja Pikku prinsessaa jo pienenä. Ne koskettivat. Pienen tytön kova kohtalo ja lopulta onnellinen loppu - siinä pettämätön yhdistelmä. Kirjan on tunkeuduttava ihon alle, sitten se ei vanhetu yhdessä sesongissa.

Hyvää lukujoulua kaikille! Oma toivelahjani on Rosa Liksomin Hytti nro 6. Sitä on painettu jo 100 000 kpl, joten en ole ainoa, jolle se on kääritty pakettiin. Saa nähdä, onko se vielä 20 vuoden kuluttua antikvaarien listoilla. Yhden yön pysäkkiä olen itse asiassa myynyt useankin kappaleen, joten kuka tietää, ehkä tästäkin tulee klassikko.

P.S. Tarkistuslaskennassa R. L. Stevensonin Aarresaari nousi Iris rukan ja kumppaneiden rinnalle.


3 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen lista! Tällaisia näkisi mielellään koottavan muillakin perustein. Olen lukenut noista hyvin harvoja, joten taidan käyttää listaasi kuten top 10 -listaa kai kuuluukin: suosituksena.

    VastaaPoista
  2. Tänään meni taas yksi Vuosisadan rakkaustarina, ehkä siksi että Märta Tikkanen oli eilen telkussa! Yllättävin minusta on "Pöytään ja vuoteeseen", joka ei ole kovin vanhakaan, mutta ihan hauska kirja.

    VastaaPoista
  3. Tällaista listaa oli todella hauska lukea! Lisää Top Ten-listoja toivon toisiltakin antikvariaatin pitäjiltä. Tuolla oli monta kirjaa, jotka olen lukenut ja yhtä monta sellaista, jotka ovat lukematta.

    VastaaPoista