perjantai 15. elokuuta 2014

Luopioisten kirjantekijät

Kun juttelin Bonnierin syyskauden avajaisissa Laura Lähteenmäen kanssa, kävi yllättäen ilmi, että hänellä on äidin puolelta juuret Luopioisissa ja että keväällä ilmestynyt romaani Ikkunat yöhön sijoittuu niihin hämäläismaisemiin. Ostin kirjan heti mukaani. Vetävää, hyvin kirjoitettua tekstiä.

WSOY:n Bulevardin talon jäähyväispippaloissa pari syksyä sitten (onko siitä tosiaan niin kauan vai kuvittelenko vain?) paljastui, että ainakin kollegoillani Mimmu Tihisellä ja Laura Suomelalla on myös juuria Luopioisissa.

Enkä minä ole edes kysynyt, kuinka moni muu viettää Kukkialla kesiään! Minä tosin Pälkäneveden puolella, mutta samalla seudulla. Muutama vuosi sitten luin Puutikkalassa kesiään viettäneen edesmenneen Väinö Kirstinän kuvauksia tonttinsa kasveista suurella hartaudella.

Aika mielenkiintoista, miten paljon kirjailijoita Sydän-Häme ja myös Pirkkala kaiken kaikkiaan tuottavat - nyt niin kuin ennenkin. Nuorisokirjailijoita siellä tuntuu olevan iso joukko. Johanna Hulkko, Annukka Salama, Tiina Nopola ja Laura Suomela ainakin osuivat keskiviikkona samaan pöytään nauttimaan tarjoilupöydän antimista.

Kirjailijoitten tapaamisissa tunnen kyllä usein olevani ET (Extra terrestre tai paremminkin Eläketieto?), sillä suurin osa ainakin nykyisistä nuortenkirjailijoista voisi olla lapsiani. Muistelen pikkuisen haikeanakin aikaa, jolloin itse olin mukana nuorena kirjailijana ja niitä vanhempia olivat Kaija Pakkanen, Leena Erkkilä, Irja Lappalainen, Rauha S. Virtanen, Asko Martinheimo, Lasse Raustela ja kumppanit.

Mutta kaikella on aikansa. Onneksi uudet ihmiset tekevät tuoreella kielellä kirjoja uusille lapsille ja nuorille.
Eikä Luopioisten pitäjääkään enää ole.


Tämä kuva on kahden vuoden takaa - sieltä vanhasta WSOY:n Bulevardin talosta, jota ei myöskään enää ole.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti