sunnuntai 24. elokuuta 2014

Hesarin arvo(i)tuksia

Perinteisesti kirjavuosi on jaettu kevätkirjoihin ja syyskirjoihin. Sen mukaan kustantajatkin tekevät yhä kataloginsa.

Kevään ja syksyn välissä on kesä. Siihen kuuluvat kesä-, heinä- ja elokuu. Silloinkin ilmestyy kirjoja. Kesä- ja heinäkuun kirjat esitellään kevään luettelossa, elokuun kirjat syysluettelossa.

Hesari julkaisi tänään lajitelman syksyn lasten- ja nuortenkirjoista. Se oli tehnyt uudenlaista rajausta. Sen enempää painetussa lehdessä kuin netissäkään ei ole lueteltu elokuussa ilmestyneitä kirjoja (yhtä tai kahta poikkeusta lukuunottamatta). Näin ollen mm. Johanna Hulkon, Annukka Salaman ja minun syysuutuudet eivät ole missään sen luettelossa näkyvissä. Silmäilin listoja vain karkeasti, kun etsin tuttuja nimiä - varmasti moni muukin on jäänyt elokuun katveeseen.

On vaikea uskoa, että kyse olisi sinänsä arvotuksista, kun mukaan on kuitenkin mahtunut mm. Jalon sisarusten jokavuotinen koirakirjasarja ynnä muuta vastaavaa.

Kirjailijat toivovat saavansa uutuuksilleen mediassa edes minimaalista huomiota. Yksi niistä on kirjan nimen mainitseminen Hesarin uutuusluetteloissa, joita ainakin kulttuuria seuraavat lukevat. En tiedä, kuka luettelon on nyt laatinut, mutta omalta osaltani voin sanoa, että tuntuu pahalta olla ihan olematon.

2 kommenttia:

  1. Sama. Tosin mulla ongelmana on kai enemmän se, että pienkustantajan esikoisromaani ei ole oikeaa kirjallisuutta. Hetken se kirpaisi. Tai kaksikin hetkeä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se kirpaisee, Calendula, ei sille mitään voi. Ja kyllä pienkustantajan esikoisromaanit ovat ihan yhtä oikeaa kirjallisuutta kuin suurempienkin. Kustannuspäätösten tekeminen tuntuu olevan yhä enemmän kuin venäläistä rulettia! Ei tiedä, milloin ja missä napsahtaa ja miksi. Oletko muuten kurkannut maakuntalehdissä, esim. Etelä-Suomen Sanomissa julkaistuja listoja? Niihin on otettu enemmän nimiä. Mutta vaikket löydä kirjaasi sieltäkään, yritä ajatella niin kuin minä: jos kirja on hyvä ja tarpeellinen jollekin, se löytää lukijansa joka tapauksessa!

    VastaaPoista